Traditionele Chinese Geneeskunde

Chu Lam Acupunctuur
Overcingellaan 17
9401 LA   ASSEN

Tel 0592-30 96 88

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..

Acupunctuur

Acupunctuur is de benaming van een techniek waarbij heel dunne naalden ingebracht en gemanipuleerd worden. De benaming komt voort uit het Latijnse acus en pungere, wat staat voor naald en prikken. De Chinese benaming ervoor is zhēn jiǔ (針灸), naald therapie of eigenlijk naald (針) en moxibustie (灸).

De basis voor de acupunctuur is de zienswijze dat een menselijk lichaam niet gezien wordt als een “zak met botten”, maar dat het bestaat uit diverse functionele systemen, die in veel gevallen (niet altijd) een associatie hebben met fysische orgaansystemen. Een ziekte wordt gezien als een disbalans in of tussen deze systemen en de behandeling is er op gebaseerd door middel van manipulatie van acupunctuurpunten met naalden (manueel en elektrisch), warmte (moxa en/of cupping) deze disbalans te herstellen.

De basis hiervoor wordt gevonden in het feit dat er door ons lichaam een bepaalde stroom van “vitale energie” loopt, of liever gezegd Qi. Bij ziekte of pijn is deze stroming verstoord en de behandeling heeft dan ook tot doel deze stroming te normaliseren.

De geschiedenis van de acupunctuur bestrijkt meer dan twee millennia en werd tot een eeuw geleden met name enkel in het Oosten gepraktiseerd. De meest bekende huidige stromingen zijn de TCM (Traditional Chinese Medicine) of de traditionel Chinese geneeskunde (TCG), Japanse en Koreaanse.

Een belangrijk punt wat ten grondslag ligt aan de TCG-theorieën is het feit dat elk persoon als individu beschouwd wordt en dat dezelfde ziekte bij twee verschillende mensen, twee verschillende patronen kan hebben “één ziekte, veel patronen; één patroon, veel ziekten”. Dit geeft dus een veel bredere werkbasis dan de algemene opvatting in de westerse medicijnen, waarbij alles herleidt moet kunnen worden tot een eenduidig patroon wat voor iedereen geldt en toepasbaar moet zijn. Daarbij wordt vaak voorbij gegaan aan het individu, met zijn specifieke kenmerken.

De acupunctuur kan in een breed scala van ziektebeelden en patronen gebruikt worden en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2006 een lijst samengesteld waarin zij een scala aan behandelbare ziekten vermeldt. De meeste daarvan zijn te vinden onder Indicaties / aandoeningen  (gebaseerd op de WHO-rapport).

Een BBC documentaire: de wetenschap achter acupunctuur. In deze documentaire van BBC neemt professor Kathy Sykes ons mee naar de wondere wereld van acupunctuur.

Voor Engelse ondertiteling: klik rechthoekig icoontje rechtsonder in venster (“Ondertiteling”).