Traditionele Chinese Geneeskunde

Chu Lam Acupunctuur
Overcingellaan 17
9401 LA   ASSEN

Tel 0592-30 96 88

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..

Fibromyalgie

De personen die dit gaan lezen weten wel wat fibromyalgie inhoudt. Ik ga ze dan ook niet vervelen met een inleiding over dit syndroom. Waarschijnlijk kunnen zij mij meer hierover vertellen. Voor diegenen die toch iets meer willen weten over de laatste stand van zaken verwijs ik ze naar twee mooie websites: www.fibromyalgiesyndroom.nl en www.fibromyalgie.nl.
Wat kan ik betekenen voor diegenen die regelmatig last hebben van dit syndroom? Voordat iemand bij me aanklopt, heeft deze persoon een heel circuit bewandeld. Huisarts, bedrijfsarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, reumatoloog, revalidatiearts, psycholoog, psychiater etc, etc. Wat heb ik ze nog te bieden?
In kader van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) zie ik veel overeenkomsten bij fibromyalgiepatiënten. De Chinese diagnoses van deze patiënten hebben veel overlap met elkaar. In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde zijn de uitingsvormen van fibromyalgie voor mij vrij “gewoon” en beschouw ik ze niet als “vage klachten”. In mijn behandeling van fibromyalgie speelt acupunctuur zeker een belangrijke rol. Acupunctuur optimaliseert de randvoorwaarden voor het doorbreken van een aantal cirkels. Zoals de “pijn-kramp-cirkel”. Acupunctuur zal bijdragen aan het algemeen welbevinden, zodat de patiënt weer meer energie heeft en beter kan functioneren. Directe pijnverlichting  kan worden verzorgd d.m.v. cupping en andere technieken. Cupping en quasha zijn Chinese massagetechnieken met lange termijn effecten. De effecten kunnen dagen tot weken aanhouden waardoor de spieren de kans krijgen om zich te ontspannen en de pijncirkel kunnen doorbreken. Vaak wordt bij diverse behandeltechnieken moxa toegepast. Aanvullend zal voedingsadviezen worden afgegeven.
Het behandelen van fibromyalgie is voor mij een plezierige uitdaging. Het geeft mij veel voldoening om de mensen zien groeien in hun energie en functioneren!
In de Westerse geneeskunde is nog maar weinig bekend over de oorzaak van fibromyalgie. Men denkt aan een combinatie van oorzaken. Met name de factor verhoogde spierspanning spreekt mij erg aan. Een chronisch verhoogde spierspanning zou kunnen wijzen op hyperactiviteit van het zenuwstelsel. En acupunctuur heeft absoluut invloed op het zenuwstelsel. Aan de hand van beeldvormend onderzoek is bewezen dat acupunctuur het zenuwstelsel kan beïnvloeden  wat leidt tot o.a. pijnstilling. Mogelijk heeft acupunctuur ook positieve invloed op b.v. bloeddruk en stemming. Afgelopen tien jaar is in toenemende mate onderzoek hiernaar gedaan d.m.v. functionele MRI.
Link
Een nieuwe overzicht van wetenschappelijke studies: acupunctuur is effectief bij fibromyalgie.