Traditionele Chinese Geneeskunde

Chu Lam Acupunctuur
Overcingellaan 17
9401 LA   ASSEN

Tel 0592-30 96 88

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..

Gua Sha

Gua sha en acupunctuur

Vele wegen leiden naar Rome! Gua sha is vaak de snelweg om een doel te bereiken. Gua sha is een vorm van Chinese manuele therapie die ook gebruikmaakt van de acupunctuurpunten. Hierbij wordt de naald vervangen door diverse voorwerpen waarmee ik de huid masseer. Voor ik verder gaat uitweiden over gua sha stel ik voor dat u enkele video’s gaat bekijken.

 

De huid wordt vooraf ingesmeerd met een Chinese etherische olie. Dat laatste zal de huid beschermen tegen de mechanische werking van het masseren en de etherische eigenschap zal het effect versterken. Vervolgens wordt de huid gemasseerd met behulp van een voorwerp als een jadesteen, porseleinen lepel, muntstuk etc. Nederlandse termen voor gua sha: schrapen, schraaptherapie. Deze therapie is enorm bekend in de Molukse gemeenschap hier in de omgeving van Assen. De Molukkers noemen het “krokken”. Het is een van de vele manieren om de acupunctuurpunten te manipuleren. Voor veel pijnklachten kan gua sha beter werken dan de naalden. Waarom? Mijn verklaring: alsof je met honderden naalden tegelijk werkt. Met een naald geef je een signaal af aan het lichaam. Met gua sha kan je in één keer een veelheid aan signalen afgeven. Ik denk ook dat gua sha een duurzamer effect kan hebben in vergelijking met de naald. Met een naald breng je een microtrauma aan. Deze kleine verwonding geeft een signaal af aan het lichaam. Zoals je kan zien in deze filmpjes leidt het schrapen tot vele microtraumata. Deze onderhuidse puntbloedinkjes kunnen nog dagenlang waargenomen worden. Gedurende deze dagen wordt continue een signaal afgegeven aan het lichaam. De pijnreductie van gua sha houdt dus dagenlang aan. De spier of gewricht krijgt dan echt een kans om tot rust te komen wanneer de “verkramping” langdurig wordt weggenomen. Klinkt wat paradoxaal, moet ik toegeven. Je brengt een vorm van verwonding aan om een spier te laten ontspannen! Volgens mijn collega van Medische Acupunctuur Assen kan de werking van acupunctuur, en dus ook die van gua sha, verklaard worden middels van ons zenuwstelsel. “Elke neuroloog of anesthesist kan je uitleggen waarom acupunctuur pijn kan verminderen”.

Links

  • Collega, mw. Arya Nielsen, is een bekende internationaal docent op het gebied gua sha. Zij heeft deze techniek “populair” gemaakt in de Westerse wereld. De laatste tien jaar is zij bezig met wetenschappelijk onderzoek om de werking van gua sha te verklaren.
  • Hier demonstreert een Amerikaanse docent een gua sha-behandeling. Deze jongeman heeft echte nek- en schouderklachten. De donkere verkleuring ga je alleen maar zien in probleemgebieden.