Traditionele Chinese Geneeskunde

Chu Lam Acupunctuur
Overcingellaan 17
9401 LA   ASSEN

Tel 0592-30 96 88

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..

Migraine en acupunctuur

Ook migraine is een prachtig voorbeeld van mijn motto dat een aandoening of klacht niet voor iedereen hetzelfde hoeft te betekenen. Met andere woorden: een medicijn voor migraine heeft niet altijd hetzelfde effect bij alle migrainepatiënten. Ik val weer in herhaling: ieder individu heeft zijn eigen unieke kenmerken. Ik maak daar graag gebruik van. Zo krijgt mijn patiënt een behandeling op maat.

Een behandeling voor migraine kan nadruk hebben op profylaxe, couperen of een combinatie daarvan. Met profylaxe bedoel ik dat mijn behandeling zich richt op frequentiereductie van de migraineaanvallen. Ook kan mijn behandeling de migraineaanval doen ophouden. In mijn praktijk zie ik meestal de, voor de reguliere zorg, therapieresistente migrainepatiënten. De patiënten die ondertussen alle pillen hebben uitgeprobeerd. Zij ervaren te weinig effect of teveel bijwerkingen van de conventionele behandeling. Op basis van ervaring kan ik stellen dat de traditionele Chinese geneeskunde zeer effectief wat betreft migraine. Vaak zal de frequentie migraineaanvallen significant dalen. Dat laatste heeft natuurlijk positieve invloed op het ziekteverzuim en welzijn. Een migraineaanval kan ik bijna altijd wel couperen. In ieder geval zullen de klachten tijdens de aanval flink verminderd zijn.

De afgelopen 20 jaar zijn tal van studies verschenen die de effectiviteit van acupunctuur hebben onderzocht. Cochrane Collaboration is een instituut die klinische studies op een rijtje zet om een uitspraak te kunnen doen naar het effect van een behandeling. Doorgaans komt acupunctuur daar niet goed uit de bus. De studies waren vaak te klein en methodisch niet goed uitgevoerd om te kunnen voldoen aan de strenge criteria van goed wetenschappelijk onderzoek. Zo is in 2001 een samenvatting (een Cochrane Review) gemaakt van diverse studies m.b.t. migraine en acupunctuur. Toen was de conclusie: de resultaten waren “promising”, maar die studies waren niet van hoge kwaliteit. De studies van de afgelopen 10 jaar hebben daarin verandering gebracht. Een update van deze Cochrane Review doet in 2011 de volgende uitspraak:

“In the previous version of this review, evidence in support of acupuncture for migraine prophylaxis was considered promising but insufficient. Now, with 12 additional trials, there is consistent evidence that acupuncture provides additional benefit to treatment of acute migraine attacks only or to routine care. Available studies suggest that acupuncture is at least as effective as, or possibly more effective than, prophylactic drug treatment, and has fewer adverse effects. Acupuncture should be considered a treatment option for patients willing to undergo this treatment.”

Kortom: acupunctuur is effectief in de behandeling van migraine. Uiteraard was dit voor mij geen nieuws meer. Wat mij wel enorm opviel was de opmerking dat acupunctuur mogelijk effectiever is dan de conventionele behandeling!  Tja, hoe kan men weerstand bieden tegen de machtige farmaceutische industrie, waarin duizenden miljarden euro omgezet wordt. Deze industrie bepaalt uiteindelijk wat de arts voorschrijft. Deze industrie heeft totaal geen belang bij dat acupunctuur zich manifesteert als effectief. Laten we eens gaan samenwerken … .